Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Που 'σαι ρε Απόλλωνα να λιώσεις στο γέλιο..


Σήμερα αποφάσισα να γράψω. Όχι. Δε θα ασχοληθώ με την επικαιρότητα, βαριέμαι απίστευτα, θα περιοριστώ απλά σε σχόλια επί ενός άλλου θέματος, σχεδόν επίκαιρου κατά τα λοιπά. Λοιπόν, αγαπητοί Δωδεκαθεϊστές, Συνέλληνες και λοιποί απόγονοι του Απόλλωνα, μπορείτε να απολαύσετε ετούτο το κείμενο υπό τη συνοδεία άρπας, δίαυλου, ηλεκτρικής κιθάρας ή οποιουδήποτε άλλου όργανου χρησιμοποιούνταν πριν 2000 χρόνια και οι ήχοι του σας κα... Κατακυριεύουν..(διαστροφικοί, τι θα 'λεγα;).
Έχουμε και λέμε. Όταν οι Γερμανοί έχασαν τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, έρμαια της ήττας τους, πρόβατα έξω από το μαντρί, ανέμπνευστοι και κυνηγημένοι, χρειάστηκαν έναν Χίτλερ να τους μαζέψει, να τους ενώσει και να τους πείσει ότι είναι κάτι, ώστε όλοι μαζί, σαν Άγιο Γερμανικό Έθνος ξανά... να χάσουν και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο δύσμοιρο το Ελλαδιστάν. Σε μια χώρα χωρίς ηγέτες, χωρίς πνευματικό κόσμο, χωρίς τίποτα να μπορεί να διαγράψει στον ορίζοντα μια ελπίδα για το μέλλον, το ρίξαμε στους Αρχαίους. Που να μα την Παναγία, είμαι σίγουρος πως αν έβλεπαν από μια γωνιά τους απογόνους τους (και ειδικά αυτούς τους νεοδωδεκαθεϊστές) θα γκρεμίζονταν οι Δελφοί από τα γέλια. Εξηγούμαι και θα χρειαστώ απλή λογική, που απ' ότι φαίνεται οι Συνέλληνες μου δε διαθέτουν (όπως οι πρόγονοι τους).
Πρώτον. Παράδειγμα. Τι σχέση έχει η δυτική κοινωνία του 1800, του 1850, του 1900, του 1950 και του 2000; Καμία, σωστά; Άπειρα πράγματα έχουν αλλάξει από πεντηκονταετία σε πεντηκονταετία και αυτό που ζούμε σήμερα είναι μια μεταλλαγμένη μορφή της κοινωνίας του 1800, σωστά πάλι; Τότε πως διάλο θεωρούμε ότι η αρχαία Ελληνική κοινωνία του 2500 π.Χ. έχει σχέση με αυτή του 2139 π.Χ. και με αυτή του 2000 π.Χ.; Και προσέξτε μιλάμε για διαφορές εκατοντάδων χρόνων, όχι όπως στο αρχικό παράδειγμα που αναφέρθησαν πεντηκονταετίες. Γιατί το λέω αυτό. Γιατί ανάμεσα σε αυτά τα 500 χρόνια -από την ακμή του Ελληνικού πολιτισμού έως την έλευση του Χριστιανισμού- μεσολάβησαν εμφύλιοι, κατακτήσεις, παρακμές και άπειροι (μα άπειροι) πόλεμοι. Για ποιον Ελληνικό πολιτισμό μιλάμε όταν 150 χρόνια ΠΡΙΝ την έλευση του Χριστιανισμού ο γεωγραφικός χώρος της Ελλάδας ήταν απλά μια επαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ελεύθερη σε επιδράσεις, αλλοιώσεις πληθυσμών (πηδήματα στα αγροκτήματα, ναι), μετατοπίσεις, φυσικές καταστροφές και δε 'ξέρω ΄γω τι άλλο; 150 χρόνια είναι 1,5 αιώνας, είναι πολλοί αυτοκράτορες, είναι ΠΟΛΛΕΣ, μα ΠΟΛΛΕΣ αλλαγές.
Δεύτερον. ΟΚ. Συμφωνώ απόλυτα στο ότι η παρακαταθήκη που άφησαν οι αρχαίοι Έλληνες στις επιστήμες, στη Φιλοσοφία, στην Τέχνη κλπ είναι τεράστια. Μάλλον όχι τεράστια. ΤΕΡΑΣΤΙΑ. Αν όμως, όπως ισχυρίζονται οι προγονόπληκτοι, έχει σωθεί ένα 3% της Ελληνικής γνώσης (το υπόλοιπο το έκαψαν οι Χριστιανοί), πως ξέρουμε ότι στο υπόλοιπο 97% δε κρύβονται τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που γράφονται σε αυτό το 3%; Πόσο σίγουροι είμαστε για τη σοφία του Σωκράτη και του Πλάτωνα, όταν μπορεί να υπάρχουν πολύ σοφότεροι άνδρες από αυτούς;
Τρίτον. Είναι ηλίθιο, πολύ ηλίθιο, ΤΕΛΕΙΩΣ ηλίθιο και υπερβαίνει ΚΑΘΕ κανόνα λογικής (που τόσο υπερασπίζονταν οι πρόγονοι μας) να υπερπηδάς 1500 χρόνια ιστορικής διαδρομής (Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία – Βυζάντιο – Οθωμανική Αυτοκρατορία κλπ) και να φτάνεις στις μέρες του σήμερα, θεωρώντας ότι συνδέεσαι απευθείας με τους αρχαίους Έλληνες, διαγράφοντας (λόγω διαστροφής;) όλα τα υπόλοιπα χρόνια που χρειάστηκαν για να σπαρθεί ο σπόρος σου στην ελληνική επικράτεια και να θεωρείσαι Έλληνας. Δε με ενδιαφέρει η ιστορική τεκμηρίωση, με ενδιαφέρει πρώτα απ' όλα η λογική συνέχεια μιας σκέψης.
Τέταρτον. Αν θεωρούμε γραφικούς τους “Μακεδόνες” που στήνονται στο αεροδρόμιο τους ντυμένοι καρναβάλια, τότε θα πρέπει να θεωρούνται το ίδιο γραφικοί (μη πω και χειρότεροι) αυτοί που μαζεύονται στα ερείπια και ψέλνουν αρχαιοελληνικούς ύμνους. Ποια η λογική να φοράς χιτώνες, σανδάλια και να κρατάς ακόντια, 2500 χρόνια ΜΕΤΑ την εποχή τους; Οι αρχαίοι με την ίδια λογική θα έπρεπε να φοράνε ακόμα προβιές. Αλλά μάλλον δεν ήταν τόσο ανόητοι όσο οι απόγονοι τους. Και κάτι ακόμα. Όταν προφασίζεσαι την ισορροπία της Φύσης με τον Άνθρωπο, πράγμα που όπως λες συμβολίζει το Δωδεκάθεο, δε μαζεύεσαι σε ένα δάσος με ηλεκτρικές κιθάρες, ηχεία, ενισχυτές και μικρόφωνα για να τη διασαλεύσεις. Ακούει ο Απόλλωνας, μην ανησυχείς, δεν είναι κουφός.
Πέμπτον. Το 90% της επιχειρηματολογίας ΟΛΩΝ αυτών των δωδεκαθεϊστών, περιορίζεται στο πόσο κακός υπήρξε ο Χριστιανισμός για τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό. ΟΚ, whatever, αν δε μπορείς να δεχτείς ότι κρίνεις με κριτήρια σκέψης 20ου αιώνα την επιβολή ενός πολιτισμό έναντι ενός άλλου, κάνε κάτι πιο απλό. Δώσε στον κόσμο να μάθει τι ακριβώς πρεσβεύεις. Ποιον πολιτισμό; Τι λέει αυτός ο πολιτισμός; Τι εννοεί ο ποιητής; Δε θέλω να ξέρω πόσο κακός ήταν ο Χριστός, θέλω να ξέρω πόσο καλός είναι ο Δίας. ΔΕ το κάνεις, ΔΥΣΤΥΧΩΣ. Και αν νομίζεις ότι διαβάζοντας μια φορά επί τροχάδην και χωρίς να καταλαβαίνεις πολλά πολλά την Πολιτεία του Πλάτωνα, έχεις γίνει μέγας Έλληνας φιλόσοφος, πλανάσαι πλάνην οικτράν.
Έκτον. Αν νομίζεις ότι οι αρχαίοι Έλληνες έγιναν αυτό που έγιναν έχοντας τη στενομυαλιά και την ξεροκεφαλιά τη δική σου, κάνεις ΛΑΘΟΣ. Το ακριβώς αντίθετο. Είχαν τόσο ανοιχτούς τους ορίζοντες τους και ήταν τόσο δεκτικοί σε επιρροές από άλλους πολιτισμός που ήταν ΑΔΥΝΑΤΟΝ να μη καταφέρουν να μεγαλουργήσουν. Δεν είναι θέμα ιδιαίτερου DNA ( ΙΧΩΡ και γ*μησε μας) αλλά γεωγραφικών και ιστορικών συγκυριών. Άλλα βιώματα έχεις ζώντας στην Αθήνα λεβέντη μου και άλλα στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, πως να το κάνουμε. Τρανό παράδειγμα η Αγγλία και η Γαλλία. Σύγχρονα χωνευτήρια πολιτισμών παράγουν σε κουλτούρα και σκέψη όσα δε παράγει η Ελλάδα του σήμερα σε τρεις αιώνες. Η αρχαία Ελλάδα του σήμερα είναι οι χώρες αυτές και όποιος δε το δέχεται, απλά δε ξέρει τι του γίνεται.
Έβδομον. Είμαι σίγουρος πως δε θα καταλάβεις. Πρώτα γιατί σου γκρεμίζω όλο το άρειο σύμπαν στο οποίο ζεις και έπειτα γιατί σου γκρεμίζω όλο το άρειο σύμπαν στο οποίο ζεις. ΔΕΝ έχεις βάλει το μυαλό σου να σκεφτεί λογικά, ψάχνεις να πιαστείς από κάπου, να μην είσαι μετέωρος σε αυτόν τον τρόπο ζωής που σου έχει επιβληθεί. Διαβάζεις αυτά που σε συμφέρουν (όπως κάνουν οι Χριστιανοί), φανατίζεσαι (όπως κάνουν οι Χριστιανοί), απορρίπτεις ΟΛΟΥΣ τους υπόλοιπους (όπως κάνουν Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι κλπ φανατικοί) και θες να θεωρείσαι απόγονος των Ελ! Ελ-α ρε φίλε! Σοβαρέψου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου